Mielen vapaus

Mielen vapaus

Mielen toiminta, mielen vapaus tai psyykkinen terveys – miten sen nyt ilmaiseekaan – on meille tärkeätä. Halu päättää omista asioistaan, olla oman itsensä ja elämänsä herra, rouva tai savottansa kymppi. Tätä vapautta halutaan.  Mitä vapaus on? Riippumattomuutta?...

Tulin, näin, kulutin.

Dan Ariely ja Jeff Kreisler kirjoittavat hauskalla tavalla ihmisten kulutuskäyttäytymisestä. Ariely toimii Duken yliopistossa psykologian ja käyttäytymistaloustieteen professorina. Kirjassa Dollars and Sense (2017) kerrotaan Ron Johnsonin tapauksesta. Johnsonista tuli...

Työn tulosten musta aukko?

Verrattain nuoret aikuiset kokevat työuupumusta. Jyväskylän yliopiston terveystaloustieteen professori Petri Böckerman kertoo joka neljännen alle 36-vuotiaan kokevan työuupumusta tai tätä koskee työuupumuksen riski. Työterveyslaitoksen tutkija, sosiaalipsykologi...

maalla

Tunteiden valjastamisen taidon kansikuvassa ihmisen pään sisälle valuu erilaisia vuoristoon sataneita tai muuten päätyneitä puroja. 

merellä

Näitä tunteiden puroja ja tulvia olisi hyvä osata hiukan padota – eihän toki kaiken veden tarvitse valua kuormittamaan juuri sinun pääsi sisällä olevaa allasta. Esimerkiksi stoalaisen ajattelun traditioon kuuluvat näkökulman muuttamisen taidot  saattavat ohjata hankalankin näköisen virtauksen ohi altaasta.  

ja ilmassa

Vaikkei erityisesti pyytäisi, joskus tapahtuu asioita, jotka ilmestyvät kuin myrskypilvi ja kaatosade. Oman tunnekokemuksen hallinnoimisen taidot ovat käyttökelpoisia myös siinä hetkessä kun tunteiden tsunami jo rasittaa pään sisäisen patoaltaan kestävyyttä. Nämä taidot kuitenkin on hyvä kehittää toistojen kautta vielä kun aurinko paistaa. 

älä osta artistin ******

Kuvan sohvalla istuu kolme tässä kirjassa esiintyvää hahmoa katsomassa artistin uloste -mainosta tv:stä. Paikalla ovat mielen sisällä asuva rauhaton apina, moraalisten tunteiden polkuja tallaava elefantti ja stoalainen heppu – kutsuttakoon häntä vaikka nimellä Marcus. Marcus ja tämä kirja selittävät molemmat, että miksi joku kuuluisa, mutta täysin käyttökelvoton esine voi yleensä omata kohtuutonta arvoa ja miten perspektiivin otto ulkoisiin asioihin kohdistuviin tarpeisiin voi vähentää meidän halujamme.

Ota yhteyttä kirjailijaan

ota yhteyttä jos haluat lisätietoa, haastattelun, arvostella teoksen, esittää luentopyynnön tai olet muuten vain utelias.